ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΠΟΘΗΚΗΣ

Αποδοτική Διαχείριση Αποβλήτων: 5 Χρήσιμες Συμβουλές

Αποδοτική Διαχείριση Αποβλήτων: 5 Χρήσιμες Συμβουλές

Η διαχείριση αποβλήτων είναι ένα καίριο πρόβλημα στις σημερινές αποθήκες και χώρους παραγωγής. Συχνά, οι αποθήκες και οι παραγωγικές μονάδες είναι μέρος μεγάλων χώρων, με αρκετούς ορόφους ή και πολλά κτίρια. Σήμερα, ο χειρισμός και η μεταφορά αποβλήτων καταλήγει να είναι μια πραγματική πρόκληση για τις επιχειρήσεις και τις βιομηχανίες.

Σε αυτό το άρθρο συγκεντρώσαμε 5 πρακτικές συμβουλές για τους Υπεύθυνους Παραγωγής ή Διαχείρισης Αποθηκών. Οι συμβουλές αυτές αφορούν τη βελτίωση της διαχείρισης αποβλήτων, την αύξηση της παραγωγικότητας και τη δημιουργία εσόδων μέσω της ανακύκλωσης.

Συμβουλή #1: Σχεδιασμός και πλάνο πριν την εφαρμογή.

Όταν ξεκινάτε τον σχεδιασμό μιας αποθήκης, ενός κέντρου Logistics ή μιας παραγωγικής μονάδας είναι απαραίτητο να συμπεριλάβετε στην μελέτη σας και το σχεδιασμό της διαχείρισης αποβλήτων. Η μη πρόβλεψη των αναγκών διαχείρισης αποβλήτων στον αρχικό σχεδιασμό μπορεί να οδηγήσει σε πολλά προβλήματα. Μερικά από αυτά είναι οι μετέπειτα κοστοβόρες διαδικασίες, οι αναποτελεσματικές λύσεις ή ακόμα και το επικίνδυνο εργασιακό περιβάλλον.

Συμβουλή #2: Ανάλυση της υπάρχουσας κατάστασης.

Επιπλέον, είναι απαραίτητο να γίνει η ανάλυση του υπάρχοντος τρόπου διαχείρισης αποβλήτων και της ιδεατής επιθυμητής λύσης.

Η ανάλυση αυτή είναι απαραίτητη για να μάθετε πόσο σας επιβαρύνει οικονομικά η τρέχουσα κατάσταση. Ακόμη, η ανάλυση αυτή δείχνει το πόσο σύντομα μπορεί να βρεθεί μια καλύτερη λύση όπως και που βρίσκεται τη δεδομένη στιγμή η εταιρεία σας. Σε αυτό το σημείο, η ανάλυση πρέπει να περιλαμβάνει όχι μόνο το κόστος του μηχανολογικού εξοπλισμού αλλά και τα κόστη της εργασίας, τα έξοδα μεταφοράς και τα απαιτούμενα πληροφοριακά συστήματα.

Ακόμη, ο κατάλληλος εξοπλισμός ανακύκλωσης βοηθάει την οργάνωση και την δημιουργία ενός πιο παραγωγικού και ασφαλή χώρου εργασίας. Στην LOGICS υπάρχουν πολλές λύσεις για την ανακύκλωση αποβλήτων όπως και εξειδικευμένο προσωπικό για να σας δώσει εναλλακτικές επιλογές.

Συμβουλή #3: Ταξινόμηση των αποβλήτων.

Η επόμενη συμβουλή αφορά την ταξινόμηση αποβλήτων. Η ταξινόμηση τους απευθείας την στιγμή της παραγωγής είναι μακράν ο οικονομικότερος και ο αποδοτικότερος τρόπος για τη διαχείριση τους. Είναι αλήθεια πως ο διαχωρισμός των αποβλήτων ανά ποιότητα στον χώρο παραγωγής τους εξοικονομεί πολλές εργατοώρες. Επιπλέον, αυξάνει την αξία των αποβλήτων και καθιστά το περιβάλλον εργασίας πιο ασφαλές. Παράλληλα, η μέθοδος αυτή μειώνει το περιβαντολλογικό αποτύπωμα των εργασιών στο περιβάλλον.

Συμβουλή #4: Συγκεντρωτική ή αποκεντρωμένη; Η διαχείριση αποβλήτων έχει άμεση σχέση με το χώρο και την απόσταση.

Ο στόχος μιας νέας λύσης διαχείρισης αποβλήτων είναι η μέγιστη εξοικονόμηση χρημάτων, χρόνου και χώρου. Σημαντικό είναι να εξετάσετε πόσο μακριά πρέπει να μεταφερθούν τα απόβλητα της επιχείρησης σας. Εάν η διαδρομή είναι μακρινή ή περίπλοκη καλό είναι να τοποθετήσετε τον εξοπλισμό σε ενδιάμεσα σημεία. Ακόμη, εάν η αποθήκευση των αποβλήτων δεν έχει πολλές εσωτερικές μεταφορές τότε το κόστος θα είναι μικρότερο.

Συμβουλή #5: Η διαχείριση των αποβλήτων είναι μια συνεχής διαδικασία.

Η δουλειά σας όμως δεν τελειώνει μετά την εγκατάσταση του εξοπλισμού συμπίεσης ή των ειδικών κάδων συλλογής. Μετά την αγορά και εγκατάσταση του κατάλληλου εξοπλισμού ακολουθεί η συντήρηση του , η οποία θα πρέπει να γίνεται τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο. Με αυτόν τον τρόπο ο εξοπλισμός θα παραμένει λειτουργικός και ασφαλής. Ακόμη, με την πάροδο του χρόνου η κατάσταση των εργασιακών χώρων μεταβάλλεται και εξελίσσεται και αυτή η διαδικασία απαιτεί αντίστοιχη προσαρμογή και πιθανώς αναβάθμιση του συστήματος διαχείρισης αποβλήτων.

Οι παραπάνω συμβουλές όχι μόνο θα σας βοηθήσουν να εξοικονομήσετε μακροπρόθεσμα χρήματα της εταιρείας σας αλλά ταυτόχρονα θα φροντίσετε το περιβάλλον.