ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Kaizen: Η Ιαπωνική φιλοσοφία παραγωγής στην πράξη

Kaizen: Η Ιαπωνική φιλοσοφία παραγωγής στην πράξη

Είναι γνωστό πως η Ιαπωνική βιομηχανία ήταν αυτή που είχε την πιο ραγδαία ανάπτυξη μετά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο. Η εφαρμογή των αρχών του Ιαπωνικού Μάνατζμεντ (lean manufacturing) μπορεί να επιφέρει έως και το διπλασιασμό της παραγωγικότητας μιας βιομηχανικής μονάδας.

Το Kaizen, μια ιαπωνική επιχειρηματική φιλοσοφία, δίνει έμφαση στη συνεχή βελτίωση. Αποτελεί τη βάση των σύγχρονων αλυσίδων παραγωγής και εφοδιασμού σε όλο τον κόσμο.

Η φιλοσοφία του Kaizen υποστηρίζει ότι οι οργανωτικές βελτιώσεις είναι αποτέλεσμα μικρών, σταδιακών βελτιώσεων. Απαιτούν τη συμβολή όλων των υπαλλήλων σε όλα τα επίπεδα, από τους εργατοτεχνίτες μέχρι τα υψηλόβαθμα στελέχη.

Τι σημαίνει Kaizen

Η λέξη «Kaizen» προέρχεται από 2 λέξεις - Kai (αλλαγή) και Zen (καλύτερα). Μαζί, η λέξη Kaizen μεταφράζεται σε «αλλαγή προς το καλύτερο». Πιο ελεύθερα μπορεί να μεταφραστεί ως «βελτίωση». Ωστόσο, το Kaizen είναι κάτι περισσότερο από μια λέξη, είναι μια επιχειρηματική φιλοσοφία.

 

Υποστηρίζει ότι η συνεχής βελτίωση σε ολόκληρο τον οργανισμό αποτελεί την κινητήρια δύναμη τεράστιων βελτιώσεων στην παραγωγικότητα, την αποδοτικότητα, την ικανοποίηση των εργαζομένων, την ικανοποίηση των πελατών και την εξάλειψη της σπατάλης.

Οι 5 αρχές του Kaizen που θα βελτίωσουν την παραγωγή σας

Οι 5 αρχές που εξασφάλισαν την επιτυχία του Ιαπωνικού μοντέλου διαχείρισης της παραγωγής περιγράφονται παρακάτω.

 

1

Seiri - Ταξινόμηση

Η αρχή του Seiri προτρέπει τους υπαλλήλους να οργανώσουν τα καθήκοντά τους και να τους δώσουν προτεραιότητα. Οι εργασίες πρέπει να ταξινομηθούν σε διαφορετικές ομάδες και να φέρουν την ένδειξη "Απαραίτητο", "Κρίσιμο", "Το πιο σημαντικό", "Άχρηστο" και ούτω καθεξής. 

2

Seition - Οργάνωση

Το Seition αφορά την αποδοτικότητα. Μειώστε τη σπατάλη χρόνου και ενέργειας οργανώνοντας τα πάντα με τρόπο που καθιστά εύκολη την ανάκτηση και χρήση όταν απαιτείται.

*Συμβουλή: Δημιουργήστε ενδιάμεσους σταθμούς, μειώστε τις περιττές διαδρομές των εργαζομένων σας.

3

Seiso - Καθαριότητα

Το Seiso έχει να κάνει με τον καθαρισμό του χώρου εργασίας. Το Seiso εμπνέει τους υπαλλήλους να διατηρήσουν έναν καθαρό χώρο εργασίας. Η διαδικασία αυτή διατηρεί το χώρο εργασίας ασφαλή, οργανωμένο και μειώνει τον χρόνο εύρεσης εργαλειών ή εξοπλισμού.

*Συμβουλή: Για να διατηρήσετε έναν καθαρό χώρο εργασίας σχεδιάστε εξ’ αρχής πως θα γίνεται η διαχείριση αποβλήτων της μονάδας σας. Δείτε εδώ 5 πρακτικές Συμβουλές Αποδοτικής Διαχείρισης Αποθήκης.

4

Seiketsu - Τυποποίηση

Το Shitsuke αφορά την ανάπτυξη των διαδικασιών που θα επιτρέψουν σε έναν υπάλληλο να εκτελέσει τα άλλα τέσσερα S, χωρίς αποσπάσεις.

5

Shitsuke - Αυτοπειθαρχία

Το Shitsuke αφορά την ανάπτυξη των διαδικασιών που θα επιτρέψουν σε έναν υπάλληλο να εκτελέσει τα άλλα τέσσερα S, χωρίς αποσπάσεις.

*Συμβουλή: Εξασφαλίστε την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αυτοματοποίηση των διαδικασιών. Επενδύστε σε συστήματα μεταφοράς υλικών και διαχείρισης των πληροφοριών στην μονάδα σας. Πρόκειται για δύο κατηγορίες επενδύσεων με πολύ υψηλή απόδοση.

Η συνεχής βελτίωση των διαδικασιών είναι απαραίτητη για την βιωσιμότητα στο σύγχρονο βιομηχανικό περιβάλλον.

Επικοινωνήστε με έναν μηχανικό πωλήσεων της LOGICS και βρείτε την λύση που θα μεγιστοποιήστε την αποδοτικότητα στην μονάδα σας.

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *