ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Τι είναι η ενδο-εφοδιαστική αλυσίδα (intralogistics)

Τι είναι η ενδο-εφοδιαστική αλυσίδα (intralogistics)

Η εφοδιαστική αλυσίδα και η διαχείριση της είναι ο πυρήνας των επιχειρήσεων που ασχολούνται με την παραγωγή ή διάθεση προϊόντων. Η αποδοτικότητα της εφοδιαστικής αλυσίδας καθορίζει το λειτουργικό κόστος, την εξυπηρέτηση πελατών και την διαχείριση αποθεμάτων. Όλα αυτά με τη σειρά τους επηρεάζουν τελικά την οικονομική θέση ολόκληρης της εταιρείας.

Η συνεχής προσπάθεια βελτιστοποίησης έφερε μια νέα λέξη για τη βελτίωση της αλυσίδας εφοδιασμού. Αυτή η λέξη δεν είναι άλλη από την ενδο-εφοδιαστική αλυσίδα (intralogistics).

Τι είναι τα intralogistics;

Το intralogistics είναι η διαχείριση και η βελτιστοποίηση των εσωτερικών διαδικασιών παραγωγής και διανομής. Για να είμαστε πιο ακριβείς, είναι ο τρόπος αποτελεσματικής διαχείρισης των λειτουργιών της αποθήκης. Σε αυτές τις λειτουργίες ανήκει η ροή πληροφοριών και ο χειρισμός των υλικών.

Επομένως, η μείωση του κόστους μπορεί να επέλθει με την εφαρμογή πρακτικών intralogistics στις εσωτερικές διαδικασίες μιας παραγωγικής μονάδας ή ενός κέντρου Logistics. Ταυτόχρονα, η διαδικασία αυτή βελτιώνει την ασφάλεια των εργαζομένων. Συνεπώς, η ενσωμάτωση των λύσεων αυτών βοηθά στην ενίσχυση της ευελιξίας.

Η παγκόσμια βιομηχανία αναζητά τρόπους για να μειωθεί η σπατάλη στις απλές καθημερινές διαδικασίες και αυτό είναι πλέον το νέο στοίχημα για την διατήρηση της ανταγωνιστικότητας.

Επιπλέον, ένα σύνηθες πρόβλημα που αφορά τις περισσότερες επιχειρήσεις είναι η μεταφορά υλικών. Τα υλικά αυτά μπορούν να είναι είτε πρώτες ύλες είτε απόβλητα παραγωγής. Σε κάθε περίπτωση η μεταφορά των υλικών απασχολεί εργατικό προσωπικό.

Ένα ακόμη πρόβλημα είναι πως πολλά υλικά που πετιούνται έχουν σημαντική ανακυκλωτική αξία στην σύγχρονη κυκλική οικονομία. Ο χειρισμός τους είναι ένα κρυφό κόστος που πολλές επιχειρήσεις πληρώνουν χωρίς να το λαμβάνουν υπόψη. Η διαχείριση τους είναι απαραίτητη στις σύγχρονες επιχειρήσεις κάθε δραστηριότητας.

Για παράδειγμα, οι βιομηχανίες ενσωματώνουν τεχνικές ρομποτικής και αυτοματισμού για να γίνει ευκολότερο το έργο του προσωπικού τους. Την ίδια στιγμή, βελτιώνεται η ποιότητα και η παραγωγή των αγαθών. Επιπλέον, αυτές οι τεχνικές και τα συστήματα οδηγούν την επεξεργασία πληροφοριών σε ένα εντελώς νέο επίπεδο. Δηλαδή βελτιώνουν τη συνδεσιμότητα, την ευφυΐα και το πόσο γρήγορα προχωρούν οι διαδικασίες.

Με βάση αυτό και σύμφωνα με το invata.com η ενδο-εφοδιαστική αλυσίδα βρίσκει έναν νέο ορισμό ως η τέχνη της βελτιστοποίησης, αυτοματοποίησης και διαχείρισης ροής πληροφοριών και υλικών αγαθών εντός μιας μονάδας.

Η βελτιστοποίηση αποτελεί την λέξη-κλειδί στα intralogistics.

Σε γενικές γραμμές, η ενδο-εφοδιαστική αλυσίδα αφορά τα εσωτερικά στοιχεία ελέγχου μεταξύ ροής πληροφοριών και χειρισμού υλικού. Τα οφέλη εφαρμογής της είναι μεγάλα, κάτι που δικαιολογεί τον τόσο μεγάλο “θόρυβο” γύρω από την έννοια αυτή τα τελευταία χρόνια. Μην ξεχνάτε ΄΄όμως πως είναι μια απλή ιδέα στην εφαρμογή της που με την συνεχή της βελτίωση καθιστά κάθε μονάδα πιο παραγωγική.

Πηγή